Biografie

Al op heel jonge leeftijd was Frans bezig met zingen. Op de lagere school was al meteen duidelijk dat hij een talent was op zanggebied. Hierna is Frans begonnen in het kinderkoor van Gulpen, vervolgens deed hij mee aan talentenjachten, werd hij op 16 jarige leeftijd eerst zanger bij het dansorkest Los Esperanza en daarna lid van het zangkoor St. Caecilia. Op 17 jarige leeftijd formeerde hij met enkele vrienden (waaronder ook zijn broer Wim) een eigen orkest “The Singing Stars”. Met deze band schreef hij zich in voor het Cabaret der onbekende van de toenmalige Radio Luxemburg. Hier behaalde hij en zijn band de derde plaats en eindigde net achter Lenny Kuhr. Deze plaatsing resulteerde in het uitbrengen van twee singels, geproduceerd door Phonogram, te weten “dat wou je niet Sofie” en “Die tango met jou”.
In 1990 besloot Frans solo op te gaan treden met veelal Duitstalig repertoire. Na gesprekken met Beppie Kraft kwam er ook Limburgstalig werk op zijn repertoire te staan. In 1995 presenteerde hij z’n eerste solo cd onder het label “Marlstone” van het duo Conny Peters en Beppy Kraft getiteld “Hie zit muziek in. Deze cd bevatte zowel feest- als luisterliedjes. Dit album betekende de Limburgse doorbraak voor de Gulpense zanger. Optredens door de hele provincie, maar ook in België, Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Het Duitstalige repertoire lag Frans echter nog steeds na aan het hart wat hetzelfde jaar resulteerde in een 4-track cd-single getiteld “Bella Luna” uitgebracht hartje zomer 1997. Met deze track behaalde hij een 6e plaats op de schlagerparade van de Duitstalige Belgische radiozender BRF. Op de valreep van het succesvolle 1997 presenteerde Frans Croonenberg zijn nieuwe Limburgstalige CD “Es d’n nuuije daag begint”. Een zeer sterke opvolger van zijn debuut. In het jaar 2000 presenteerde Frans met volle trots zijn eerste volledige Duitstalige CD “Tausend Gefühle” waarop onder andere het gelijknamige lied Tausend Gefühle staat. Dit nummer is geschreven en gecomponeerd door Uwe Altenried, toenmalige schrijver en bandlid van de razend populaire band “die Klostertaler”. Een andere trots van Frans is het duet met zijn zoon Andy. Dit lied heeft de toepasselijke naam “Vater und Sohn”.
In 2001 neemt Frans de gok om mee te doen aan het LVK, het Vasteloavend Leedjes Konkoer, en eindigt in de finale met het lied “Wo kin ich dich toch van” op de 12e plaats. Op 25 januari 2002 deed Frans voor de 2e keer mee aan ’t LVK. Van de 257 ingezonden liedjes bereikte hij en 18 andere finalisten weer de grote finale. Hier kwam hij met het lied “Wie d’r Herregot Limburg hat gemaak” als winnaar uit de bus. Vooral omdat het LVK voor ’t eerst live te zien was op L1 TV hebben veel Limburgers kunnen genieten van een heel mooi stuk cultuur. Het lied is ondertussen een “evergreen” geworden omdat het lied over Limburg gaat en iedere Limburger trots is op zijn eigen provincie.
In 2002 is er weer een Duitstalige cd uitgekomen bij de nieuwe platenmaatschappij Pebble Music genaamd “Halt mich ganz fest”. Deze cd is wederom een bekend gegeven en tekenend voor Frans. Het is een cd met veel variatie van feestnummers zoals “Halt mich ganz fest” en “Und dann Kuscheln wir” tot mooie ballades zoals “Bon Voyage” en het duet met zijn zoon Andy getiteld “Straße der Zeit”.
10 januari 2004 is er een cd-singel uitgekomen met 2 nieuwe nummers getiteld, “Ich bin unne jaeger” en “Boem Boem Boem” Als bijzondere bijgevoegde waarde was er tevens een leuke clip van het nummer “Ich bin unne jaeger” op deze singel te bewonderen via cd-rom. Hetzelfde jaar werd er nog een andere singel uitgebracht met de carnavalshit “Einmoal prins te zië”. Deze kraker is dan ook bij iedere prins, maar ook bij de rest van de carnavalsvierders razend populair. De opbrengst van deze cd-singel (i.s.m. met andere artiesten) ging naar “Stichting doe een wens voor een mens”.
Op 25 februari 2004 is Frans voor 3 weken naar Australië gegaan om daar de mensen ook kennis te laten maken met de prachtige stem van Frans Croonenberg. In Australië waren ze zo tevreden over hem dat Frans op 15 februari 2005 weer mocht afreizen naar Down Under waar hij buiten het Holland Festival nog enkele andere optredens in Nederlandse en Duitse clubs heeft verzorgt.
Na een kort uitstapje keerde Frans in 2005 terug bij Marlstone Music. Voor de volgende cd koos Frans er toch weer voor om terug te gaan naar het Limburgstalige repertoire. 4 juni 2005 presenteerde hij daarom zijn cd getiteld “De sjtöm van de Heuvels”. Deze keer pakte Frans de cd presentatie op een bijzondere manier aan, want op dezelfde datum presenteerde zijn zoon zijn debuutsingle “Wat doe je in mijn dromen”. Op deze manier konden vader en zoon wederom het podium samen betreden.
In 2007 schreef Frans zich wederom in voor het LVK met het nummer “Es ich dich lache zeen”. Ook met dit nummer behaalde Frans wederom de finale die deze keer gehouden werd in Roermond. Ook dit liedje bleek weer een topper te zijn, want Frans behaalde nu een gedeelde 4e plaats.
2007 bleef voor Frans een goed jaar op muzikaal gebied, want dit jaar presenteerde hij ook zijn nieuwe cd. Deze nieuwe schijf, die de titel “Alles, Alles, Alles” heeft meegekregen, is weer iets bijzonders geworden. Frans haalde deze keer dan ook alles, alles en alles uit de kast om van dit schijfje een super-mega-feest CD te maken. Feestmuziek van de bovenste plank in de meest voorkomende stijlen. Kortom een verzameling vrolijke liedjes met een bijzonder hoog meezinggehalte.
Ook 2008 had voor Frans weer een goed begin. Gelijk na de vastelaovesdagen pakte hij namelijk weer zijn koffers voor een tweede portie carnaval aan de andere kant van de aardbol. In februari en maart 2008 verzorgde hij optredens bij carnavalsverenigingen overzee in ondermeer Melbourne (het Holland Festival) en Brisbane. Het was de derde keer in vier jaar tijd dat Frans door de Australische vastelaovesvierders Down Under wordt uitgenodigd.
In 2009 nam Frans na 7 jaar de Groëte Gulpener Vastelaoves Finale in zijn geboorteplaats Gulpen te hebben gepresenteerd op een overvolle markt afscheid van het evenement om zich vervolgens alleen nog maar te richten op zijn passie zingen. In 2010 is het dan ook al 50 jaar geleden dat Frans voor de eerste keer op de planken stond.
Dit 50 jarig jubileum zou tijdens de bierfeesten een geweldige happening worden maar het noodlot sloeg toe. 1 uur voordat het proms-concert zou beginnen brak er, terwijl al veel mensen op de markt waren, een noodweer los die in tijd van niets het marktplein in Gulpen veranderde in een grote chaos. Parasols vlogen door de lucht riooldeksels spoten omhoog door het water en in enkele minuten stond de markt in Gulpen blank. Geen stroom, geen geluid, geen licht. Het jubileum waar een jaar lang zo hard aan was gewerkt kon geen doorgang meer vinden.
Een heel trieste dag in het 50 jarig artiestenleven van Frans. Een heel bijzondere dag eindigde in een nachtmerrie. Een pleister op de wond was dat Frans door het college van Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem die dag een Koninklijke onderscheiding kreeg uitgereikt. Een onderscheiding die Frans ontving voor de vele activiteiten waar hij zich tot de dag van vandaag voor inzet.
Het afgeblazen jubileum kreeg toch een vervolg. Op 30 oktober vond in de voormalige constructie werkplaats Bogers, omgetoverd tot de mini Ahoy van Gulpen, een geweldig feest plaats waar iedereen het nu nog over heeft.
Op 13 februari 2013 werd Frans tijdens De Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale door Depute Noël Lebens verrast met de Provinciale Loftrompet. Een onderscheiding als waardering voor zijn bijzondere diensten op het gebied van de Limburgse cultuur.
Na de carnaval 2014 ging Frans voor de 4de keer Down Under. Dit werd voor de 5de keer in 2015 herhaald op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag.
Het volgende hoogtepunt was 11 juni 2016 toen hij zijn 5 x 11 jarig artiesten jubileum vierde in de Timpaan in zijn eigen Gulpen. Een prachtig aangeklede zaal zorgde ervoor de mensen de mond openviel van verbazing en de top van de Limburgse artiesten zorgde voor een onvergetelijke avond.
Kortom, Frans Croonenberg moet men gezien, maar zeer zeker gehoord hebben…!!!